Hanami - Podstawowe informacje o kuchni japońskiej oraz kurs aranżacji potraw i stołu japońskiego.

patronat gildii
Czas trwania: 24 września 2005 - 25 września 2005
Strona oficjalna: http://www.design.hanami.pl/kursy.html
Organizator: Hanami

Podstawowe informacje o kuchni japońskiej oraz kurs aranżacji potraw i stołu japońskiego

Jest to PIERWSZY w Polsce kurs poświęcony tematyce kuchni japońskiej .

  • Pakiet skład się z dwóch części wykładowej i ćwiczeń praktycznych.
  • Przeznaczony jest dla osób w wieku od 15 lat.
  • Kurs obejmuje 20 godzin zegarowych.
  • Odbywać się będzie w dzielnicy Śródmieście w Warszawie.
  • Zajęcia będą prowadzone w sobotę i niedzielę po 5 godzin zegarowych dziennie.
  • Termin pierwszego spotkania to 19.11 2005. (kolejne to 20.11.2005, 26.11.2005, 27.11.2005)
  • Kurs oparty jest na programie autorskim i prowadzony przez zespół polsko-japoński.
  • Liczba przewidywanych miejsc 16-20.
  • Zapisy prowadzone są w formie elektronicznej, należy wysłać maila z danymi osobowymi i numerem kontaktowym pod e-mail design@hanami.pl, albo zadzwonić pod numer 606 130 161 (w przypadku braku wystarczającej liczby chętnych zajęcia zostaną odwołane. Wszyscy uczestnicy zostaną powiadomieni o odwołaniu zajęć)
  • Cena 450 zł .
  • Opłatę należy wpłacić na konto, które zostanie podane w późniejszym terminie.
  • OPŁATĘ NALEŻY UIŚCIĆ TYLKO W WYPADKU OTRZYMANIA MAILA ZAWIERAJĄCEGO INFORMACJĘ, ŻE KURS SIĘ ODBĘDZIE.

PROGRAM ZAJĘĆ:

Na kursie poruszane są zagadnienia z zakresu kuchni japońskiej, NIE JEST TO JEDNAK KURS GOTOWANIA. Część poświęcona kuchni składa się z:

  • Zagadnienie kultury żywieniowej i różnice między kuchnią zachodnią a wschodnią
  • Rys historyczny i specyfika kuchni japońskiej
  • Ryż, historia, gatunki, znaczenie w kulturze
  • Omówienie głównych produktów używanych w kuchni japońskiej: ryby, mięso, warzywa, owoce, przyprawy itp.
  • Potrawy japońskie (przegląd różnych dań i ich historia)
  • Alkohole japońskie

Zagadnienia z zakresu aranżacji potraw i stołu japońskiego

  • Krótka historia aranżacji potraw japońskich
  • Tradycyjne restauracje japońskie i pawilony herbaciane
  • Zasady i style aranżacji jedzenia japońskiego (oparte na stylu kaiseki)
  • Typy i funkcje naczyń
  • Sposoby przygotowywania produktów
  • Typy potraw japońskich
  • Etykieta japońska (związana z podawaniem i spożywaniem posiłków)

W trakcie kursu przewidziana jest degustacja herbat i potraw japońskich. Degustacja potraw japońskich odbędzie się po zajęciach z etykiety japońskiej, na których będzie omówiony sposób spożywania między innymi tych dań, które będą znajdować się w poczęstunku.

Uczestnicy kursu otrzymają również jednorazowy kupon rabatowy ze zniżką 10% na zakupy w delikatesach Kuchnie Swiata znajdujących się w C.H. Arkadia.

Ćwiczenia praktyczne z aranżacji

Wykłady będą bogato ilustrowane fotografiami i schematami, każdy kursant otrzyma skrypt zawierający wybrane informacje pojawiające się w trakcie zajęć. Organizatorzy zapewniają materiały niezbędne do przeprowadzenia ćwiczeń w tym zestawy ceramiki japońskiej (jeden zestaw na dwie osoby).

  • Ćwiczenia z układania naczyń na stole
  • Ćwiczenia z układania kompozycji na poszczególnych naczyniach (przy użyciu modeli jedzenia)

W razie pytań proszę o kontakt: design@hanami.pl



Podyskutuj o tym festiwalu na forum!


blog comments powered by Disqus